Kadınların menopoza girme yaşı ortalama 45-55’tir. 40 yaştan önceki menopoz erken menopozdur. Menopoz sebebiyle ortaya çıkan değişikliklere kadınların alışması zaman alır ve kadınların hayatını olumsuz etkiler. Menopoz evresinde kadınlar fiziksel olduğu gibi psikolojik tedavi de görmelilerdir. Menopoz; hayatın doğal bir evresidir ve kadına öncelikle bu aşılanmalıdır.
Fakat artık, menopozda azalan yumurtalık hormonlarının yerine tıbbi yöntemlerle konmasıyla menopoza ait olumsuzluklar tamamen yok olmasa da en az seviyededir. Östrojen bir kadınlık hormonudur ve menopozla birlikte yumurtlamanın durması, östrojenin azalmasına sebep olur. Bu da kadında birçok değişikliğe sebep olur:
Ani ateş basması ve sonra aniden üşüme, cinsel isteksizlik, uykusuzluk, çabuk sinirlenme, hassaslık, duyguları yönetememe, kemik erimesi bunlardan birkaçıdır. Üstelik bir de buna fiziksel değişiklikler de eklenince kadın; kendini pek fazla beğenmemeye başlar. Göbek şişmesi, göğüs şişmesi, yaşlanma belirtileri bunlardan birkaçıdır.
Menopoz öncesi; kadınlarda adet düzensizlikleri meydana gelir. Adet kanaması şiddeti hafifler ve bir süre sonra tamamen kesilir; fakat bu sadece menopoz evresinde görülmez, böyle bir durumla karşılaşıldığında mutlaka doktora başvurulmalıdır. Adet düzensizliği; menopozda görüldüğü gibi, cinsel organ ve cinsel organ yolları kanseri veya hamilelik etkisiyle de olabilir.
Menopoz öncesi mutlaka süt, peynir, yoğurt gibi besinler tüketilmelidir; çünkü menopozla birlikte kemik erimesi riski daha da artar ve süt ürünleri kemik erimesine birebirdir. Menopozla birlikte tüketilmeye başlandığında, menopoz öncesi tüketimdeki kadar etkisi olmayacaktır. Menopozdaki kadınlar için kalsiyum önemlidir.
Bazı egzersizler kas güçlenmesi için yararlı olacaktır. Güneşlenmek, her gün yürüyüş yapmak bunlara örnektir.Tedavide bazı ilaçların kullanılması öngörülebilir. Örneğin: D vitamini, kalsiyum ilaçları. Bunlar menopozun oluşturacağı kemik erimesi için önemli ilaçlardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Cep telefonlarından yorum yazmak isterseniz↑üstteki↑YORUM GÖNDER i tıklayın.
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazımla alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için İletişim sayfasını kullanınız.