Günümüzün en sık rastlanan hastalığı olarak kendine yer edinmiş fibromiyalji, aynı zamanda en uzun süre rahatsızlık veren hastalığı olarak da dikkat çekmektedir. Yaşam kalitesinde düşüşe sebebiyet verebilen fibromiyalji hastalığının temelinde ne yatıyor?
Fibromiyalji kendini ağrı, sürekli olarak halsizlik hali ve hiçbir fiziki aktivitede bulunmama isteğiyle belli eder. Sabah alarmı duymanıza karşın, yataktan çıkmama isteğinizin ve inanılmaz bir halsizlik halinin temelinde de fibromiyalji yatmaktadır. Erkeklerde de gözlemlenebilen fibromiyalji rahatsızlığının kadınlarda daha fazla gözlemlendiği de bilimsel olarak bir gerçek.
Çağımızın hastalığı olarak yorumlanan Fibromiyalji, kalıtsal faktörlerden oldukça fazla etkileniyor. Yapılan bilimsel araştırmalar göstermektedir ki, daha öncesinde vakanın ailede gözükmesine bağlı olarak risk faktörü 8 kat artmaktadır. Popülasyonun yani toplumun yaklaşık olarak %3’ü fibromiyalji rahatsızlığından şikayetçi.
Fibromiyaljinin temelinde yatan sorun tam olarak bilinmese de çeşitli faktörlerin gelişimi veya tekrar karşımıza çıkmasında etkili olduğu biliniyor. Stres bu faktörlerin başında gelmektedir. Hastalığın gelişim sürecine destek olabildiği gibi yıllar sonra tekrar bu rahatsızlıkla yüzleşmenizin de sebebi olabilir. Psikolojik sorunların ve uyku bozukluklarının da fibromiyalji başlangıcı için uygun zemini hazırladığını belirtmek gerekmektedir.
Belirtilerin varlığından yakınıyor, fibromiyalji olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzman hekime danışmalısınız. Çünkü, fibromiyalji tanısında, epey uzun ve dikkat isteyen bir süreç gerektirmektedir. Yaklaşık 3 ay boyunca yakından gözlem sonucunda tanı konulmaktadır. Bunun sebebi ise fibromiyalji için özelleşmiş bir testin bulunmamasıdır. Tamamen günlük yaşam aktiviteleriniz ve gün içerisindeki sıkıntılarınız hesaba katılarak tanı konulmaktadır. Bunun yanı sıra fibromiyalji tanısının konulması adına vücutta 18 adet bulunan tender point adındaki referans noktaların yaklaşık olarak 11’inde hassasiyet gözlemlenmelidir.
Fibromiyalji rahatsızlığıyla hiç karşılaşmama adına düzenli egzersiz yapılabilir. Aktif sportif hayatın psikolojik olarak gelişimin yanı sıra stres faktöründen uzak tuttuğu bilinen bir gerçek. Hal böyle olunca spor ile uğraşan bireyler hem kondisyonel olarak gelişmeleri hem de ruhani dünyadan uzaklaşmaları nedeniyle fibromiyalji hastalığına çok uzak konumdaki bireyler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra yoga gibi özel terapi yaklaşımlarının da stres gibi olumsuz etkenleri ortadan kaldırıldığı kabul edildiği için başvurulabilecek yaklaşımların başında yer almaktadır.
Fotoğraflar - Pinterest, Instagram, Lookbook
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Cep telefonlarından yorum yazmak isterseniz↑üstteki↑YORUM GÖNDER i tıklayın.
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazımla alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için İletişim sayfasını kullanınız.