Elma sirkesinin faydaları ve zayıflama sürecine etkileri nelerdir? Bu gibi
kafamıza takılan soruları bilimsel araştırmalar ışığında bulduğum yanıtları ve
elma sirkesinin mucizevi faydalarını paylaştığım bu yazımı mutlaka
sonuna kadar okumanızı ve sağlığını düşündüğünüz sevdiklerinizle paylaşmanızı
öneriyorum...
Elma sirkesi binlerce yıldır çeşitli kültürlere mensup insanlar tarafından doğal tedavi yöntemi olarak kullanılmış ve mucizevi faydaları ile en popüler diyet listelerinde yerini almıştır. Elma sirkesi ile ilgili olarak günümüze kadar yapılan bilimsel araştırmalar, elma sirkesinin başta kan şekerini düzenlemesi olmak üzere pekçok faydalarını ortaya koymuştur. Yazımda daha çok elma sirkesinin kilo vermemize gerçekten yardımcı olup olamayacağını inceledim. Ayrıca elma sirkesinin diyet listemize nasıl dahil edilmesi gerektiği üzerinde durdum.
Elma Sirkesi Nedir? Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?
Elma sirkesi iki aşamalı bir fermantasyon süreci sonunda elde edilir. Önce küçük parçalara ayrılarak ezilen elmalar mayalanarak, içeriğinde bulunan şekerin alkole dönüşmesi sağlanır. Daha sonra bir takım bakterilerin eklenmesiyle, alkolün fermente edilerek asetik asite dönüştürülmesi sağlanır.
Geleneksel elma sirkesi üretim süreci yaklaşık olarak bir ay sürer. Asetik asit, elma sirkesinin temel bileşenidir. Aynı zamanda etanoik asit olarak da bilinen asetik asit ekşi bir tada ve güçlü bir kokuya sahip organik bir bileşendir. "Asetik" terimi, Latince "acetum" kelimesinin karşılığıdır ve Türkçede sirke anlamına gelir. Elma sirkesinin yaklaşık yüzde 5-6 sı asetik asitten oluşur. Ayrıca içeriğinde bir miktar su ve az da olsa diğer asitler bulunur. 1 yemek kaşığı (15 mililitre) elma sirkesi yaklaşık olarak 3 kalori içerir, karbonhidrat içermez.
Elma Sirkesi Zayıflatır mı? Nasıl?
Hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalara göre; elma sirkesinin içeriğinde bulunan asetik asit aşağıda sıraladığım özellikleri ile sağlıklı kilo veriminde önemli katkı sağlayacaktır.
Kan şekeri seviyesini düşürür: Fareler üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre elma sirkesinde bulunan asetik asit karaciğer ve kas üzerinde glikojen yapımını aktive ettiği ve kan şekeri düzeyini düşürdüğü gözlenmiştir.
İnsülin seviyelerini düşürür: Aynı araştırma sonucuna göre elma sirkesi İnsülin/Glukagon oranını düşürür ve böylelikle vücuttaki yağların daha hızlı yakılmasına katkı sağlar.
Metabolizmayı hızlandırır: Fareler üzerinde yapılan başka bir araştırmada; asetik asit verilen farelerde AMPK enziminin yükseldiği gözlenmiştir. Bu enzim yağların yakılmasını ve yağ oranının düşmesini sağlayan ve ayrıca karaciğerde şeker üretimini düşüren bir enzim olarak bilinmektedir.
Yağ depolama oranlarını düşürür: Farelere verilen asetik asit fareleri obeziteden korumuş, bel çevresinin yağ depolanmasını ve karaciğer yağlanmasını engelleyen hormonları artırmıştır.
Yağ yakımını hızlandırır: Yüksek yağ içerikli olarak beslenen fareler üzerinde yapılan deneyde; Elma sirkesi tüketimi ile birlikte yağ yakımından sorumlu genlerde ciddi bir artış görülmüş ve bunun daha düşük bir yağlanma oranı sağladığı gözlenmiştir.
İştahı keser: Yapılan başka bir araştırma sonucunda; asetik asitin beynin iştahı kontrol eden merkezlerinde baskı yarattığı ve iştahı kestiği gözlenmiştir.
Sonuç olarak; hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar asetik asidin pek çok yönden yağ yakımını kolaylaştırdığı ispatlamıştır. Asetik asit yağ depolanmasını düşürmekte, yağ yakımını artırmakta, kan şekeri - insülin reaksiyon sürecini dengelemekte ve iştahı kontrol altına almaktadır.
Elma Sirkesi Tokluk Hissi Verir ve Kalori Alımını Düşürür
11 kişilik bir grup üzerinde yapılan araştırmada; yüksek karbonhidrat içerikli beslenen bu insanların, elma sirkesi ile birlikte yemek yedikten 1 saat kadar sonra, elma sirkesi tüketmeyen insanlara göre yüzde 55 daha düşük kan şekeri değerlerine ulaştığı gözlenmiştir. Ayrıca bu grubun, günün geri kalan kısmında 200-275 kalori daha az aldığı görülmüştür.
Asetik asidin iştahı bastıran etkilerinin yanısıra, tükettiğimiz gıdaların mideyi terk etme sürecine de etki ederek tokluk hissi yarattığı gözlenmiştir. Yediğimiz yiyeceklerin mideyi terk etme süresinin uzaması tokluk hissini artırmış, kan şekeri ve insülin seviyelerinin düşük kalmasını sağlamıştır. Öte yandan bazı insanların bu durumu kötü olarak algılaması da olasıdır. Çünkü Tip 1 diyabet hastalığının en önemli şikayeti yiyeceklerin mideyi geç terk etmesidir. Bu sorun insülin zamanlaması ile ilgili belirsizliklere yol açar çünkü; yemek sonrası kan şekerinin ne zaman yükseleceğini tahmin etmek zorlaşır. Bu nedenle bu problemi yaşayan diyabet hastalarının, elma sirkesini öğünle birlikte tüketmeleri bu durumu daha da kötüleştirebilir.
Elma Sirkesinin Kilo Verme ve Yağlardan Kurtulma Sürecine Olumlu Etkilerini İspatlayan Tek Araştırma
Elma sirkesi son dönemde yapılan (aşağıda bahsettiğim) önemli bir araştırmanın sonuçlarına göre; yağ yakımı ve kilo verme konularında oldukça etkili bir yardımcıdır.
12 hafta süren ve 144 obez Japon üzerinde yapılan bu bilimsel araştırma sürecinde, katılımcılar üç gruba ayrılmış; birinci grup 1 yemek kaşığı (15 mililitre) elma sirkesi, ikinci grup 2 yemek kaşığı (30 mililitre) elma sirkesi tüketmiş, üçüncü grup ise psikolojik olarak faydalı olduğuna inandırılmış ancak hiçbir faydası olmayan aynı miktarda sıvı tüketmiştir. Katılımcılara alkol almamaları ancak günlük rutin yemek alışkanlıklarına devam etmeleri söylenmiştir. Araştırma sonunda;
Günde 1 yemek kaşığı (15 mililitre) elma sirkesi tüketen grupta:
- Kilo kaybı: 1.2 kilogram
- Vücuttaki yağ oranında görülen azalma: yüzde 0.7
- Bel çevresinde incelme: 1.4 cm
- Trigliserit oranında azalma: yüzde 26
Günde 2 yemek kaşığı (30 mililitre) elma sirkesi tüketen grupta:
- Kilo kaybı: 1.7 kilogram
- Vücuttaki yağ oranında görülen azalma: yüzde 0.9
- Bel çevresinde incelme: 1.9 cm
- Trigliserit oranında azalma: yüzde 26
Psikolojik olarak kilo vermelerini sağlayacak bir sıvı aldıklarına inandırılan grup:
- 0.4 kilogram kadar kilo almış ve bel çevreleri az da olsa bir miktar artmıştır.
Yapılan bu çalışma sonuçlarına göre günlük olarak bir ya da iki kaşık kadar elma sirkesi tüketimi kilo vermenizi sağlayacaktır. Ayrıca vücut yağ oranınız, bel çevresi yağlanma oranınız ve kanda bulunan trigliserit oranınız düşecektir.
Bu çalışma elma sirkesinin kilo verme sürecine etkileri konusunda insanlar üzerinde yapılan ilk ve tek çalışmadır. Çalışmanın sonuçları, büyük bir grup üzerinde yapılmasına ve oldukça cesaret verici olmasına rağmen, başka genetik özelliklere sahip gruplar üzerinde de farklı araştırmalar yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Peki Elma Sirkesini Diyetimize Nasıl Ekleyeceğiz?
Elma sirkesini birkaç yöntemle diyet listemize dahil edebiliriz. Elma sirkesini zeytinyağıyla birlikte salatalarda kullanmak en kolay yöntemdir. Domates, salatalık ve yeşilliklerden oluşan salatalar için oldukça lezzetli bir tamamlayıcıdır.
Elma sirkesinin turşulara katkı malzemesi olarak kullanabiliriz. En kolay yöntemlerden biri de suya karıştırarak direkt olarak içmektir. Sağlıklı kilo verme sürecinde, günlük olarak 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi suya karıştırılarak tüketilebilir. Bu miktar güne yayılarak 2-3 doz halinde ve yemeklerden önce alınırsa daha iyi olur. Önerilen dozun üstüne çıkmak zararlı yan etkilerle karşılaşmamıza neden olabilir. Bu nedenle; başlangıçta bir çay kaşığı ile başlayıp tolerans seviyemizi görmemiz gerekir. Tek seferde ise bir yemek kaşığından fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketildiğinde mide bulantısına neden olabilir. Tablet halinde satılan elma sirkesi formlarını ise kesinlikle tavsiye etmiyorum; boğazda ve mide borusunda yanmalara neden olduğuna dair bulgular bulunmaktadır.
Sonuç olarak; yukarıda belirttiğim oranları aşmamak kaydıyla, günlük olarak tüketilen elma sirkesi hem kilo vermenizi kolaylaştıracak, hem de sağlığınız üzerinde pek çok olumlu etkiler yaratacaktır. Elma sirkesine hassasiyeti olanlar için asetik asit oranı düşürülmüş elma sirkesi formları bulmak da mümkündür.
Fotoğraflar - Pinterest, Instagram, Lookbook
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Cep telefonlarından yorum yazmak isterseniz↑üstteki↑YORUM GÖNDER i tıklayın.
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazımla alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için İletişim sayfasını kullanınız.