Obezitenin başını alıp gittiği (ayrıca Covid 19'lu) bugünlerde dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam için ne yediğimiz kadar nelerden uzak kaldığımızda önemli. Sağlıklı bir yaşam rutininde asla olmaması gereken 5 Grup besin maddesini sebepleri ile beraber bu makalemde bulabilirsiniz...
Uluslararası Gıda Araştırmaları Fonu tarafından yürütülen
"Gıda ve Sağlık" konulu araştırma sonuçlarına göre; dünya çapında
yaygınlaşan obezitenin en önemli nedeni,
insanların, tükettikleri gıdaların kaynağını, üretim süreçlerini,
güvenilirliğini ve sağlıklı olup olmadığını sorgulamadan temin etmeleri
olarak ortaya çıkıyor.
Bazen farkında olmadan, bazen de sırf nefsimize yenilerek bu gıdaları
tüketiyoruz, ancak özellikle aşağıda listelediğim gruplarda yer alan gıda
maddeleri en çok dikkat edilmesi ve uzak durulması gerekenlerdir.
1. Gazlı ve Şekerli İçecekler
İşte listemizin bir numarasını fazlasıyla hakeden hainler: gazlı ve tatlandırılmış içecekler. Kola, buzlu çay ve enerji içecekleri gibi bazı tatlandırılmış içeceklerin 500 mililitrelik bir şişesinde ortalama 50 grama kadar şeker bulunmaktadır. Uluslararası yetkin kuruluşların açıklamalarına göre; yetişkin bir erkeğin günlük şeker ihtiyacı 37.5 gram/9 çay kaşığı ve 150 kaloridir. Kadınlar için ise günlük şeker ihtiyacı 25 gram/6 çay kaşığı ve yüz kaloridir.
2. Kek, Pasta ve Kurabiyeler
Evet bu grup oldukça lezzetlidir ve her zaman bizlere cazip gelmiştir. Ancak bu lezzetin altında yatan gerçek sebep içeriğinde bulunan rafine un, şeker, trans yağlar ve doymuş yağlardır. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok ülkede yasaklanan trans-yağlar pastalara keklere şekil vermek,lezzeti artırmak ve dayanıklılıklarını artirarak tüketim sürelerini uzatmak için kullanılmaktadır. Ancak trans-yağ tüketimi kronik hastalıklara yakalanma riskinizi artırmaktadır. Bir gıda maddesi içeriğinde 0.5 gramdan daha az trans-yağ var ise etiketine bunu sıfır olarak yazabilme hakkına sahiptir LÜTFEN DİKKAT!
3. Kahvaltıda Tükettiğimiz Sandviçler
Eğer sandviçinizi evde kendiniz kendi satın aldığınız organik ürünlerle yapıyorsanız sorun yok. Ancak sandviçinizi hazırlarken hazır işlenmiş et gıdaları kullanıyorsanız risk altındasınız. Bu tip işlenmiş et gıdalar en az 1 gram trans-yağ içermekte, içeriğinde sodyum kullanılmakta, lif açısından düşük yağ açısından yüksek değerlere sahip olmaktadır. Yani sadece dışarıdan satın aldığımız hazır sandviçler değil evde kendi hazırladığımız sandviçlerde bile ciddi risk altındayız.
4. Sinemada Patlamış Mısır Keyfi
Sinemaların vazgeçilmezi patlamış mısırı düşman ilan edeceğim hayatta aklıma gelmezdi. Aslında patlamış mısırla ilgili bir sıkıntımız yok. Sonuçta mısır iyi bir lif kaynağı ve antioksidandır ancak patlamış mısır var patlamış mısır var. Mısırınızı evde kendiniz sağlıklı koşullarda az ve rafine olmayan tuzla ve az yağlı olarak patlatıyorsanız sorun yok. Ancak dışarıda satın aldığınız mısırlılarda yeralan yağ oranları, yağ çeşitleri ve koruyucu maddelerle ilgili endişelerim var. Patlamış mısırlara eklenen yağ ve aromatik tatlandırıcılar ortalama kaloriyi 200 birim kadar artırmaktadır.
5. Hazır Çorbalar
Zamanı olmayanlar için pratik ve lezzetli bir çözüm olabilir ancak sağlık açısından oldukça risklidir. Ortalama bir kase hazır çorba içerisinde 800 miligram sodyum barındırır bu oran bazen ortalama 2000 miligrama kadar çıkabilir ve bu oran bir kişinin bütün gün boyunca tüketmesi gereken miktarı aşmaktadır.
Fotoğraflar - Pinterest, Instagram, Lookbook
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Cep telefonlarından yorum yazmak isterseniz↑üstteki↑YORUM GÖNDER i tıklayın.
1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazımla alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için İletişim sayfasını kullanınız.